sunnuntai 16. elokuuta 2015

muistityypit

Pc-tietokoneissa keskusmuistina käytetyt muistityypit (DRAM-muistityyppejä) :
nämä muistit ovat haihtuvia, eli ne menettävät tietonsa virtakatkoksessa.

FPM = 1980-luvun lopulla suunniteltu keskusmuistin nopeutustapa. Myöhemin FPM-muistista kehiteltiin EDO-muisti.

EDO = tuli käyttöön 1990- luvun puolivälissä. Erona FPM-muistiin edossa on se, että se taltio datan väliaikaisesti kunnes uusi data on löytynyt. FPM- muisti tyhjentää itsensä ennen uuden datan löytymistä.

SDRAM = tuli käyttöön vuosituhannen alussa, alkuun ei tarjottut yhtään enempää suoritustehoetua verrattuna EDO-muistiin. Vasta myöhemmässä vaiheessa kun piirisarjat uudistuivat, SDRAMin suoritusetu tuli esiin.

DDR SDRAM = kaksinkertaistaa siirrettävän tiedon määrän verrattuna SDRAM-muistiin. Pienentää muistipiirin kuluttamaa tehoa. Varteenotettava vaihtoehto kannettavien muistityypiksi.

DDR2 SDRAM = suunniteltu suurta kellotaajuutta silmällä pitäen. Signalointia parannettu ja jännitettä pienennetty DDR:stä.

DDR3 SDRAM = suunniteltu kasvattamaan suorituskykyä ja alentamaan tehonkulutusta.

DDR4 SDRAM = käyttää 1,2 voltin jännitystä, kellotaajuus jopa 3200 MHz.

muita DRAM-nuistityyppejä : 

rambus = intelin tukema rambus-yhtiön RDRAM, josta intel kumminkin luopui koska valmistus oli huomattavasti kalliimpaa kuin DDR RAMin ja lisenssi maksoi paljon.

GDDR = uusimmissa näytönohjaimissa käytetään niille varta vasten suunniteltuja DRAM-tyyppiä esimerkiksi GDDR5. GDDR5- muistia käyttävä ensimmäinen näytönohjain tuli markkinoille 2008. ( radeon R700-näytönohjain-sarjan radeon 4870:n.)

SRAM :

SRAM eroaa DRAM:ista siten, että sitä ei tarvitse virkistää. Siinä missä DRAM:in muistikennon kondensaattoria virkistetään ettei muisti katoa, SRAM pitää tietonsa kunhan sen kiikkupiiri on staattinen eli käyttöjännite on kytkettynä (kiikkupiiri: kiikku = komponentti joka säilyttää sille asetetun loogisen tilan eli muistaa yhden bitin.) SRAM vaatii enemmän tilaa kuin DRAM jonka takia sitä käytetään lähinnä puskuri- ja välimuistina.

haihtumattomia muistityyppejä : 

flash-muisti = käytetään yleensä laitteissa jotka vaativat vähäistä virrankulutusta ja pientä kokoa kuten muistitikuissa. Flash-muistiin perustuvia piirejä käytetään myös kiintelevynä joissakin uusimmissa tietokoneissa ( SSD = tietokoneen massamuisti)

ROM eli lukumuisti = tietokoneen pysyväismuisti johon ei voi tehdä muutoksia normaalikäytön aikana. Tiedot säilyvät silloinkin kun virta on kytketty pois. Nykyisissä IMB PC- yhteensopivien koneiden ROM-issa on BIOS-ohjelma joka sisältää määritykset siitä, kuinka esim. virhetilanteita, näyttöä ja levyasemia käsitellään. (IMB PC = 1981 IMB-yhtiön markkinoille lanseeraama henkilökohtainen tietokone. Nykyiset tietokoneet ovat IMB-Pc:n arkkitehtuurin kanssa lähes tai täysin yhteensopivia laitteisto- ja ohjelmistotasolla. Tunnetuin PC-alusta, käytetään yleisnimitystä PC.)

EPROM = aiemmin koneissa käytetty BIOS-piireinä. Pystyttiin tyhjentämään voimakkaan ultaviolettivalon avulla, kehitelty vuonna 1971. EPROM:in tunnistaa helposti piirin päällä olevasta kvartsilasi-ikkunasta josta piirin pystyi tyhjentämään.

EEPROM = käytetään pääasiassa asetustietojen tallentamiseen mikroprosessorissa. EEPROM:ia ei tarvitse tyhjentää vaan sen päälle voi uudelleenkirjoittaa tavu kerrallaan tiedon. Flash-muisti on korvannut EEPROM.in koska se on edullisempi vaihtoehto ja flash-muistin pystyy tyhjentämään lohkoittain toisinkun EEPROM:in. Näin ollen flash-muistin logiikkaa on voitu yksinkertaistaa ja se vie vähemmän tilaa.

nykyiset käytössä olevat muistityypit : SDRAM, DDR, DDR2, DDR3 ja DDR4.Myös flash-muisti on käytössä vielä tänäpäivänä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti