sunnuntai 16. elokuuta 2015

massamuistit

Sisäiset massamuistit : 

kiintolevy = puhekielessä myös kovalevy, käytetään tietokoneen massamuistina johon tallentetaan ohjelmia ja muita tiedostoja. Tiedot säilyvät ilman tehosyöttöä.

SSD =  tulevaisuudessa korvaa kiintolevyn koska SSD-levyt ovat nopeempia tiedonsiirrossa, kuluttavat vähemmän virtaa, ovat äänettömiä ja niissä on lyhyempi hakuaika. SSD on vielä kallis suhteessa tallennuskapasiteettiin. Tulevaisuudessa SSD-levyjen tallenuskapasiteetti nousee ja hinnat laskevat. Liitetään samanlailla koneeseen kun kiintolevytkin.

ulkoiset massamuistit : 

reikäkortti = 1800-luvulta lainatun periaatteen pohjalta kehitetty massamuisti. Vanhimpia tietokoneen massamuisteja. (mekaaninen muisti)

levykkeet = CD/DVD-levyt,bluray-levyt,ulkoiset kiintolevyt sekä USB-muistit ovat korvanneet levykkeet. Vaatii erillisen levykeaseman ja tallennustila on suhteellisen pieni verrattuna nykyisiin levyihin. (magneettinen muisti)

ulkoinen kiintolevy =  Liitetään tietokone(oeseen yleisimmin USB-portin kautta. Kestää heikosti kolhuja ja tärinää joten solvetuu parhaiten paikallaan olevan koneen massamuistiksi. Käytetään yleisesti siltikin kannettavissa.  (magneettinen muisti)

magneettinauha = vanhoissa kotitietokoneissa yleisin oli c-kasetti, nykyisin c-kasetit on korvattu CD/DVD-levyillä. (magneettinen muisti)

CD-ROM/ DVD-levyt = käytetään paljon varmuuskopiointiin edullisen hintansa puolesta. Osan levyistä voi uudelleenkirjoittaa mutta löytyy versioita johon tiedon voi tallentaa vain kerran. Levyjen alkuaikuina tallennuskapasiteetti oli suhteellisen suuri mutta jäänyt nykypäivänä jälkeen muiden massamuistien kehittyessä. (optinen muisti)

SSD = 1970-mluvulla kehitetty muisti, nykyisin puhutaan muistikorteista joita käytetään puhelimissa ja kameroissa.  Muistikorttien tallennuskapasiteetti kasvaa jatkuvasti joka mahdollistaa niiden käytön kiintolevyn kaltaisenä primäärisenä massamuistina. SSD käyttää flash-muistia joka on haihtumaton muistityyppi eli tieto säilyy ilman sähkönsyöttöä. SSD on kaikinpuolin parempi kuin kiintolevy mutta kallis vielä tavalliselle kuluttajalle. Sen iskunkestävyys on parempi kuin kiintolevyllä mikä on erityisen tärkeää esimerkiksi kannettavissa. (puolijohdemuisti) 

massamuistien liitännät : 

USB = yleisin liitäntä, lähes kaikista nykyisistä koneista löytyy USB-portit ja nykyiset käyttöjärjestelmät tukevat USB-liitäntää. USB:n kautta tietokoneeseen liitetään mm.tulostin ja hiiri. Peliteollisuudessa myöskin playstation 2 ja 3 on varusteltu USB-porteilla lisälaitteiden liittämiseksi. Xbox 360- ohjain on myöskin USB-porttinen joten sen saa liitettyä kotikoneeseen tarvittaessa.

Firewire = wirefire ja i.Link ovat tietokoneen ulkoisten laitteiden liitäntästandardeja. Mahdollistaa nopean tiedonsiirron Wirefire on Applen tavaramerkki ja i.Link Sonyn.

SATA =  sisäisen tai ulkoisen massamuistilaitteen kinnittämiseen, yleensä kiintolevy tai optinen asema. Korvannut IDE-liittimet.

IDE/ATA = 1990-luvulla aina tähän päivään asti yleisin massamuistien liitäntäväylä. ATA-kaapeli nopeutti tiedonsiirtoa ja auttoi ylläpitämään korkeamman signaalin taajuutta häiriöttä koska käytössä oli 80-napaa

SCSI = koneessa pitää olla SCSI-ohjain jotta laite voidaan liittää. SCSI-kaapeliin menee jopa 8 laitetta kiinni.

huomioon otettavat seikat kiintolevyn hankinnassa/liitettäessä : millaiset liittimet, kiintolevyn koko, mihin käyttöön, kotelon koko/kiintolevyn koko, virtalähteen kapasiteetti, emolevyn liitännät
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti